SMART uzgoj

SMART uzgoj

SMART KWS sorte nude dodatnu pogodnost kod uzgoja šećerne repe. SMART KWS sorte djeluju jednako kao i standardne sorte kod postizanja agronomskih karakteristika kod sadržaja šećera i parametara kvalitete.

Stoga će različite otpornosti biti dodane u SMART KWS portfelj sorti kroz neprekidan proces selekcije. Konačno će, uz standardne sorte, SMART KWS sorte biti razvijene i izabrane za specifične potrebe različitih zemalja.

Inovativne SMART KWS sorte će biti temelj inovativnog sistema kontrole korova.

Samo SMART KWS sorte imaju posebnu tolerantnost na novi herbicid CONVISO® ONE.

Ova posebna tolerancija čini veliku razliku u kontroli korova u šećernoj repi:

  • S CONVISO® ONE po prvi puta herbicid s širokim spektrom djelovanja se koristi u uzgoju šećerne repe - pomaže u postizanju nove dimenzije učinkovite i djelotvorne kontrole korova.
  • Specifična tolerantnost SMART KWS sorti omogućava najbolju sigurnost usjeva kod aplikacije herbicida- štiti repu od fitotoksičnog utjecaja.

Primjer fitotoksičnosti

Načelo iza svega

Kako bi rasle, biljke trebaju stvoriti posebne amino kiseline (Valin, Leucin i Isoleucin).

Kod CONVISO® SMART sorti šećerne repe herbicid s ALS- inhibitorom ne može se vezati sa ALS enzimom: dok je većina korova kontrolirana (a), šećerna repa nastavlja rasti (b).

Povijest uzgoja

Temelj novog sistema je obitelj novih CONVISO® SMART sorti. Klasične uzgojne metode korištene su za identifikaciju i integriranje tolerantnosti na ALS (Acetolactat- Synthase)- inhibitatore u KWS uzgojnom programu kako bi sorte SMART KWS sjemena bile savršen partner CONVISO® ONE herbicidu.

Specifična ALS- tolerantnost SMART KWS sorti omogućava razvoj novog herbicida, CONVISO® ONE, učinkovitog kod travnih i širokolisnih korova. Ovaj širok raspon kontrole korova kod šećerne repe ranije nije bio moguć. Kao što je to poznato u klasičnom uzgoju, novi uzgojni program uzima nekoliko generacija sorti za postizanje najboljih performansi. Kao uvijek kod klasičnog uzgoja, s novim uzgojnim programom potrebno je nekoliko generacija sorti kako bi se dostigao klasični uzgoj.

Ali postoji velika razlika: unaprijeđena kontrola korova, manje otpora korova te najbolja sigurnost korova pomoći će u postizanju visokih prinosa od prvoga dana.

Potraga za novim, specifičnim, na ALS-inhibitatore tolerantni herbicid i razvoj prvih generacija sorti bio je najznačajniji zadatak odjela za istraživanje i razvoj u tvrtki KWS.

Bilo je potrebno više od 15 godina zanosnog i posvećenog rada odgovornog KWS tima istraživača i oplemenjivača kako bi se razvio novi strateški pristup uzgoja šećerne repe. Od 1.5 milijardi jedinki, pronađena je jedna jedinka s prirodnom tolerancijom na herbicide te je korištena kao baza za razvoj novog CONVISO® SMART sistema.

Tolerantnost novih SMART KWS sorti dobivena je kroz prirodni proces promjene u enzimu koji je uključen u biosintezu esencijalnih amino kiselina.

Biljke šećerne repe sa promjenjenim enzimom posebno su bile izdvojene i korištene za budući uzgoj kako bi se razvile CONVISO® SMART sorte.

Sistem kontrole korova u šećernoj repi CONVISO® SMART rezultat je zajedničkog rada tvrtke KWS SAAT SE i Bayer AG.

  • Sugarbeet